.

czwartek, 21 lutego 2013

Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą.




Składniki na 4 porcje:
Tuńczyk firmy Food&Joy
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
½  puszki kukurydzy [TUTAJ]
2 korniszony
½ paczki sałat mix
1 czerwona papryka
100 g ser  grecki feta
Sos vinegrette

Wykonanie:

Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu.
Na spód miski rozłożyć  sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i  osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.
Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać  część oliwy po tuńczyku.

Sos vinegrette:

5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano,  bazylia, sól.  Zamiast cytryny można użyć octu winnego.
Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.

8 komentarzy:

  1. bardzo treściwa, ale za to jaka kolorowa! idealna sałatka na lunch. lub kolację :]

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna i kolorowa sałatka ;) warta spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesli w salatce jest feta to musi byc BARDZO DOBRA!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, jak nie wiesz co zrobić z połową sera feta który pozostał, przyjdź do Krzysztofa a on ci podpowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. sałatka palce lizać!!! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. To zwieńczenie z różą..ach, jak ja zrobię, moja nie będzie tak pięknie strojna jak Twoja, nie ma to jak kunszt. Feta - ta prawdziwa jest moją słabością więc w takiej kompozycji jestem przekonana, że wypada wybornie. Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń