.

środa, 13 lutego 2013

Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i bazylią.



2 puszki pomidorów  bez skórek [TUTAJ]
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku  drobno posiekane
Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
½ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki oregano
3 suszone pomidory
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3-4 suszone włoskie pomidory
1 litr bulionu z drobiu
2 łyżki śmietany 18%
Świeża bazylia do posypania zupy
2 puszki czerwonej fasoli  [TUTAJ]
Sól, świeżo mielony pieprz

Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać  cebule i ją zeszklić. Posypać  1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać  pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie  i  dusić ok. 10 minut.
Całość  przełożyć do garnka, zalać bulionem z drobiu, gotować około 20 minut. Dodać bazylię, oregano, pieprz. Jeżeli potrzeba to posolić do smaku. Można dodać kilka kropel maggi w płynie.
Z zupy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i przy pomocy blendera zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać  i na koniec  dodać przepłukaną wrzątkiem czerwoną fasolę z puszki. Całość dobrze podgrzać, ale już nie gotować. Podając posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł na połączenie kremu z pomidorów z fasolą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł, lubię kremy więc na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz pomysły.Nie wpadłabym,żeby połączyć pomidorową z fasolą czerwoną.Jak ugotuję tą zupę,to napiszę do Ciebie.Pozdrawiam Sylvia.Fajny pomysł z tym sklepem,jak blogowicze by reklamowali dobre sklepy,to wiadomo gdzie kupować.Ja mieszkam na wsi i często mam problem z kupieniem ciekawych produktów.

    OdpowiedzUsuń