.

środa, 13 lutego 2013

Dorsz w cieście piwnym z langustynką.



140 g filet z dorsza
Przyprawa do ryb
mąka

Ciasto piwne – na 10 porcji

½ l mleko
½ piwo
1/6 k. drożdże
1 ł. Soli
¼ ł cukier
Mąka
Odstawić na 5 godzin


Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki.
Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki, ponieważ dosypujemy jej tyle, żeby uzyskać ciasto o gęstości śmietany. Ciasto musi odstać . Rybę obtaczamy w mące, a następnie maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto przed użycie należy jeszcze raz dobrze wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz