.

czwartek, 29 listopada 2012

Tęczowy deser z persymoną.



Khaki, kaki, szaron, persymona to wspaniały, pomarańczowy owoc z czterema listkami ,podobny do pomidora, z wyglądu, nie w smaku.
Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością karotenów, licznych witamin i związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru.

1 owoc persymony
½  granatu (ziarenka)
100 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka agrestowa

Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków (2 pucharków) .Trochę zostanie.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do jogurtu wymieszanego z cukrem waniliowym.
Nałożyć warstwę jogurtową na stężałą galaretkę.
Owoc kaki obrać ze skórki i zmiksować. Nałożyć na jogurt.
Wierzch posypać ziarenkami granatu.
P.s. Ziarenka wanilii mieszam z cukrem ,mielę i mam cukier waniliowy. Można też trzymać laskę wanilii w słoiku z cukrem.
      Mus z kaki po pewnym czasie gęstnieje i można  jego warstwę umieścić w środku tęczy bez dodawania żelatyny.