.

czwartek, 11 października 2012

Figi w sosie karmelowym.


Składniki:

2 świeże figi
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 kawałeczek kory cynamonu
1 plasterek świeżego imbiru
1 goździk
2 łyżki wody
garść malin
2 gałki lodów







Wykonanie:





Figi opłukać i naciąć na krzyż.
Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.
Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.
Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.
Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.

Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!