.

poniedziałek, 8 października 2012

Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie.


Daktylowce  należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile jest dni w roku. Świeże daktyle są owocem o wspaniałym smaku, niczym nie przypominają suszonych. Są pyszne, pożywne, energetyczne i zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest wspaniale słodki.
W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami.

Składniki na 4 osoby:

2 bakłażany
10 szt. świeżych daktyli
5 dkg masło klarowane
½  papryka czerwona
1 cebula
½ świeży ogórek
2 łodygi seler naciowy
3 ząbki czosnku
3-4 plasterki świeżego imbiru
5-6 pręcików szafranu
Szczypta kolendry
Sos sojowy kikkoman
Sos chili słodko-pikantny tao-tao
½ soku z limonki
Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano.
Sól
12,5 dkg ryż basmati
15 dkg ser mozzarella ( w kulkach)

Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać ras el hanout. Z  braku ras el hanout można dodać po szczypcie bazylii, tymianku i  oregano.
Ugotować ryż. Namoczyć w 2 łyżkach wody kilka pręcików szafranu i po chwili wymieszać z ugotowanym ryżem.
Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i  12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić.
Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa.
Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą.
Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji.
Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki przesmażonych daktyli.
Jako dodatek listki brukselki blanszowane przez 5 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.

Zachęcam do korzystania z jesiennego importu świeżych daktyli, bo naprawdę warto.