.

środa, 3 października 2012

Ziemniaczki na hiszpańską nutę.



Ziemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska.





8 małych ziemniaczków lub więcej
1 papryka
100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)
16 czarnych oliwek
oliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku





Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się nie rozgotowały.
Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.
Pozostawić na 30 min.
Paprykę pokroić na kawałki stosowne do ziemniaka i grillować na patelni.
Na każda połówkę ziemniaka położyć kawałek sera, następnie paprykę i oliwkę.
Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić.
Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar.







PS. Jeżeli zaserwujemy jeszcze kawałek mięska i miskę sałaty to mamy elegancki obiadek.
                                Smaczności!