.

niedziela, 30 września 2012

Wykwintna szarlotka .


2 szkl. maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szkl.cukru pudru
200 g masła 
4 żółtka
piana
4 białka
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej

1 słoik jabłek lub 2
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu

Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.
Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.
Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów.
Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą.
Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę.
Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać !
P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami.