.

środa, 12 września 2012

Koszyczek wątróbek.


Koszyczki z ziemniaków:
 
Składniki:
2 duże ziemniaki
1 jajko
Tymianek
Sól
Olej do przesmarowania foremek

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia, następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie  wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły.

Wątróbka z drobiu:
 
Składniki:
40 dkg wątróbka z kurczaka
1 cebula
1 jabłko
Sól
Pieprz świeżo mielony
Majeranek
Olej do smażenia
Masło

Wykonanie:

Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku.

Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków.
 Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.

 Sos czosnkowy:
1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku
125 ml. Majonez
75 ml. Śmietana 18%
1 łyżeczka curry
Szczypta vegety
1 łyżeczka soku z cytryny
50 ml.soku z pomarańczy
1 mały pęczek posiekanego koperku

Wszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy.