.

niedziela, 9 września 2012

Węgierskie leczo.



Leczo klasyczne robi się z równych części cebuli, pomidorów i papryki. Węgrzy do smażenia używają głównie smalcu. Najpierw na smalcu doprowadza się do zeszklenia grubo pociętej cebuli, następnie dodaje się grubo pociętą paprykę, na koniec pomidory bez skórek pokrojone w ćwiartki. Doprawić solą, papryką w proszku, dla dodania ostrości dodać czuszkę drobno pokrojoną. Skropić wodą i chwilę wszystko razem poddusić. Jest taki okres, że papryka jest tania, kupuję wtedy dużo papryki, robię leczo i wekuję. Mam przez całą zimę. Doskonałe jest jako dodatek do jajecznicy. Jako samodzielne danie dodaję np. 2 – 3 parówki wiedeńskie, kiełbasę śląską pokrojone w grube plasterki . Leczo jest również doskonałe jako gorąca jarzyna. O jednym należy pamiętać – leczo musi być gęste.

















..