.

sobota, 21 lipca 2012

Sałatka jarzynowa.


Przepis na życzenie P. Heleny. Napisała do mnie, że jeszcze nie robiła,  popularnej polskiej sałatki.
 Składniki:
 4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 duży ziemniak
1 mały seler
4 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo
0,25 dkg  blanszowanego  groszku zielonego ( groszek mrożony)
sól
pieprz
1 łyżka musztardy
6 łyżek majonezu (według smaku)

 Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ),  sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się".
PS. Do  sałatki  i np. tymbalików  z  kurczaka, dodaję blanszowany  zielony groszek, jest smaczny i ma prawdziwy kolor groszku.