.

wtorek, 10 lipca 2012

Bazyliowe orzeźwienie...


Na letnie upały proponuję orzeźwiający napój z syropem bazyliowym. O bazyliowym syropie z cytryną przeczytałem na blogu "kulinarna mekka". Ja zrobiłem jeszcze wersję z pomarańczą, dla bardziej słodkich smakoszy.

Syrop bazyliowo cytrynowy

150g cukru
150g wody
2 garście liści bazylii
1 cytryna

Zagotować wodę z cukrem. Dodać listki bazylii, cieniutko obraną skórkę cytryny
(bez albedo) i wlać wyciśnięty sok z tej cytryny Pozostawić na noc.
Następnego dnia syrop przecedzić i gotować na małym ogniu 8min.
Gorący wlać do butelki, ochłodzić i przechowywać w lodówce do 2-ch miesięcy.(Myślę, że zużyjecie go szybciej)

Syrop bazyliowo pomarańczowy przygotowujemy analogicznie jak cytrynowy, tylko bierzemy 1 pomarańczę.
Pamiętamy o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu cytrusów.

Napój sporządzamy na bazie wody gazowanej dodając 2łyżki syropu i kostki lodu. Ja dodaję kostki lodu z zamrożonymi listkami bazylii.
Do napoju w wersji lux użyć np. włoskiego wina Prosecco Frizzante lub innego półwytrawnego, musującego.

Życzę gorącego lata:))