.

piątek, 11 maja 2012

Małe co nieco !






Jaki cel nam przyświeca, gdy zapraszamy przyjaciół do domu?



Czy chcemy im zaimponować ,czy też raczej sprawić im przyjemność i samemu cieszyć się ich towarzystwem?


Przecież nie musimy szykować wystawnego obiadu za każdym razem gdy mamy gości.


Dzisiaj proponuję bardzo praktyczne przekąski finger food.




Atrakcyjnie podane też zadowolą naszych gości. Możemy je podać na cocktail party, "babskie "spotkanie, a serowe fingerfoody  będą właściwe po deserze.


Moje dzisiejsze propozycje finger food oparłem na serach.

Na entre do kieliszka wina, będą doskonałe cząstki gruszek z serem typu blue i listkiem szałwii. Bardzo eleganckie powitanie gości .

Pięknie prezentują się kulki mozzarelli z pomidorkiem koktajlowym i listkiem bazylii.

Interesujące smakowo są kulki z ricotty i gorgonzoli z pieprzem, obtoczone w posiekanych orzechach i szczypiorku.

Dobrze smakują kulki z sera camembert ( wyczuwalne kawałeczki, nie zmiksowane)zmieszanego z twarożkiem i słodką papryką w proszku.

Dużym powodzeniem cieszą się ruloniki z sera żółtego z oliwkami czy pieczarkami przewiązane szczypiorkiem.

Coś na słodko. Pieczemy malutkie babeczki z ciasta kruchego lub francuskiego i nakładamy twarożek zmieszany z jagodami lub dżemem z czarnej porzeczki.

Te małe przekąseczki podajemy z wykałaczkami ,w papilotkach i dużą ilością serwetek.

Pożądanym uzupełnieniem są patery z owocami.


Oczywiście w zależności od pory roku i naszej pomysłowości te maleńkie pyszności ciągle się zmieniają i tak ma być.