.

sobota, 28 kwietnia 2012

Gulasz wieprzowy.


Domowy gulasz, tym razem z wieprzowiny. Jest inny niż z wołowiny, ale równie smaczny.
Składniki:
½ kg mięso wieprzowe z łopatki
½ kg mięso wieprzowe z szynki
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
5 grzybków suszonych ( borowiki)
Bulion z drobiu
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki oleju do smażenia
Pieprz świeżo mielony
Vegeta

Wykonanie:
Oba rodzaje mięsa pokroić w grubą kostkę, posypać vegetą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mięso powinno przejść przyprawami.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny kolor. Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać  bulionem do wysokości mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości.
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami , kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.