.

sobota, 21 kwietnia 2012

Jarzynka z rzepy i marchewki.



Zachęcam do wypróbowania tej mieszanki. Wyrazista, lekko ostra rzepa z łagodną, słodkawą marchewką stanowi wspaniałe uzupełnienie dania głównego. Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Panie chętnie ograniczą się do jarzynki obsypanej grzankami.





1-2 rzepki
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1łyżka masła+1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki





Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzątku na 3minuty.Odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
Dodać rzepę i marchewkę, smażyć do lekkiego ,bardzo lekkiego zrumienienia.
Wsypać natkę pietruszki ,wymieszać i zajadać te aromatyczne, lekko chrupkie warzywa.



Jeżeli jarzynka ma być samodzielnym daniem, proponuję posypać grzankami. U mnie w domu zawsze jest jakiś mały zapasik grzanek do wykorzystania w sytuacji podbramkowej. Zazwyczaj znikają po wizycie dzieci.