.

piątek, 30 marca 2012

Podajemy schab na młodej kapuście.


Składniki:

4 kotlety schabowe
½  główki młodej kapusty (jest już w sklepach)
2 cebule
1 łyżka masła
oliwa do smażenia
1  łyżka kminku
sól, pieprz
jajko ,mąka, bułka tarta do panierowania
15 dag pieczarek
5 dag sera żółtego

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Dorzucić poszatkowaną kapustę, posolić i dodać kminek. Dusić, mieszając, aż kapusta trochę zmięknie. Jeżeli potrzeba podlać odrobiną wody. Dodać masło i wymieszać.
Przygotować schab panierowany.
Kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na niej położyć kotlety, przesmażone plasterki pieczarek i posypać startym serem.
Wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika.

Danie ma bardzo dobry polski smak. Parę ziemniaczków dla bardziej głodnych nie zaszkodzi.