.

poniedziałek, 26 marca 2012

Z łezką w oku...



Traktowana po macoszemu jest pospolitym, ale bardzo ważnym warzywem w kuchni. Kiedy napełni się ją dobrym farszem, podleje porto, przyprawi ziołami i korzeniami, potrafi uszczęśliwić wybrednego smakosza.

Cebula z drobiowymi wątróbkami.

4 duże cebule
200 g wątróbek
150 g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
5 łyżek śmietany
1 łyżka tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brandy
3 łyżki rodzynek
2 liście laurowe
sól, pieprz

Cebule obrać i blanszować 8 min we wrzącej wodzie z liśćmi laurowymi.
Wyjąć, ostudzić, ściąć czubki i wydrążyć środki, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.

Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki. Posiekać wydrążony miąższ cebuli. Wątróbkę razem z cebulą przesmażyć na maśle.
Dodać pokrojone w kostkę  pieczarki i smażyć 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem, wlać sok cytrynowy i brandy, smażyć 1 min i wlać śmietanę, wsypać rodzynki, wymieszać.
Farszem napełnić cebule i zapiekać 20 min.w temp.200stop.
Dobrym dodatkiem jest czosnkowa bagietka.

.