.

środa, 14 marca 2012

Rzodkiew i rzepa.


Każdy zna wiersz J. Tuwima "Rzepka"...schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka...
Popieram tę myśl. Świeża ,chrupiąca rzepa czy rzodkiew są znakomitym warzywem, smacznym i zdrowym. Warzywa te są dostępne w sklepach przez cały rok, a mało przez nas wykorzystywane. Z jednego i drugiego warzywa można przygotować zupy i drugie dania ,ale najsmaczniejsze są surówki. Ze startą rzodkwią czy rzepą możemy robić wszystko, dodajemy jabłka, rodzynki, paprykę, najrozmaitsze zioła itp, polewamy śmietaną ,jogurtem, majonezem, solimy ,prószymy pieprzem, a możemy też osłodzić. Mamy nieograniczone pole do popisu uzależnione tylko od naszego smaku.

Najprostsza surówka:
starta rzodkiew
jabłka
śmietana
sól, pieprz,
sok cytrynowy do smaku.

 
Wersja bardziej pożywna:

1rzodkiew (40dag)
1 pęczek szczypiorku
125ml śmietany
125g twarożku śmietanowego
sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku

Surówka z rzepy-popularna.

50dag startej rzepy
1 jajko ugotowane i posiekane
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
125 ml gęstej śmietany
sól.

Polacy doceniali walory rzepy ,uprawiali ją nasi prapraojcowie. Dopiero wiek XIX znacznie ograniczył jej spożycie na korzyść modnych wówczas ziemniaków.