.

niedziela, 11 marca 2012

Sernik czekoladowy wg Nigelli.


Jest to sernik nietypowy. Niby delikatny, ale ciężkawy, za sprawą czekolady. Jest bardzo ekonomiczny, ponieważ jest bardzo sycący, więc kroimy małe kawałki. Konieczna mała czarna.

Spód.
200g herbatników
50g masła
1 łyżka kakao
Herbatniki zmiażdżyć np. wałkiem i zmiksować z masłem i kakao, wyłożyć tortownicę, ugnieść masę. Wstawić do lodówki.

Masa serowa.
500g sera mielonego
170g czekolady gorzkiej
3/4 szkl. cukru
3 jajka
3 żółtka
2/3 szkl. śmietany 18%
1 łyżka kakao rozpuszczonego w 1łyżce gorącej wody.
Do miski wrzucić wszystkie składniki, oprócz czekolady, i zmiksować.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i wlać do masy serowej. Wymieszą delikatnie. Wyłożyć na spód herbatnikowy.
.
Tortownicę od spodu zabezpieczyć folią Alu i wstawić do większego naczynia wypełnionego gorąca wodą
Piec w temp.180stop.około 50 min .
Upieczony sernik polać czekoladą.
Sernik jak widać nie jest uciążliwy jeśli chodzi o pracę, ale może być uciążliwy dla żołądka i tuszy. Ale koneserzy wypieków czekoladowych będą zachwyceni!.