.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Sałatka ryżowa z awokado.


Sałatek nigdy za dużo, należą zawsze do ulubionych dań. Czasem stanowią niewielki witaminowy dodatek czy deserek, nieraz są obfitym posiłkiem, a niekiedy stanowią danie główne. Obecnie dzięki wspaniałemu wyborowi świeżych, różnorodnych produktów z całego świata, przez cały rok możemy się delektować sałatkami.
Dzisiaj ulubiony "obiadek" mojej żony.

100g ugotowanego ryżu, nie rozgotowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2  łyżki majonezu
1 łyżka soku z pomarańczy
pieprz
1 awokado
sok z cytryny
1 pomarańcza
garść sałaty, tu lodowa
2 łyżki ziaren słonecznika, lub dyni lub pinii
listki mięty

Zmieszać jogurt, majonez i sok z pomarańczy, dodać pieprz, sól do smaku.
Ryż wymieszać z połową sosu i kulkę "lodową" ułożyć na talerzu.
Obsypać pokrojoną sałatą lodową, obłożyć kawałkami awokado i cząstkami pomarańczy.
Awokado po obraniu i pokrojeniu należy skropić cytryną, aby nie ciemniało!
Polać resztą sosu i posypać miętą.
Sałatka jest orzeźwiająca, zdrowa i jednocześnie sycąca.