.

sobota, 4 lutego 2012

Imbirowe medaliony.

Mniej mięsa, więcej smaku - to jedna z zasad nowoczesnej kuchni.
 Steki, medaliony, sznycle w mistrzowskim wydaniu są zawsze w towarzystwie warzyw lub owoców, a cała troska kucharza sprowadza się do oryginalnego przyprawienia mięsa i przyrządzenia wybornego sosu.

4 plastry schabu lub piersi z kurczaka
1 cebula
1 łyżka startego korzenia imbiru (świeżego)
100ml białego wina
2 pomarańcze
2 łyżki dżemu pomarańczowego (brzoskwiniowego)
1łyżka sosu sojowego
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki tymianku
200ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła + 2łyżki oliwy
sól, pieprz

Mięso lekko rozbić, natrzeć czosnkiem i miodem posypać solą pieprzem i mąką. Na rozgrzanym maśle z oliwą obsmażyć mięso, na średnim ogniu z obu stron ,polać winem, trochę zredukować, posypać tymiankiem. Przykryć i trzymać na maleńkim ogniu. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulkę, dodać imbir, smażyć pół minuty. Dodać dżem pomarańczowy, miód, jeżeli został, pokrojone w plastry pomarańcze i cytrynę, zalać bulionem z sosem sojowym i zagotować. Połączyć z mięsem, zagotować i podawać z ryżem. To świetne mięso, z ciekawym smakowo sosem, przyrządzimy w czasie, gdy gotuje się ryż!