.

niedziela, 15 stycznia 2012

Cykoria zapiekana w sosie orzechowym z zieloną pastą curry.

Cykoria, wyśmienite warzywo dla amatorów nuty wytrawno gorzkiej.
Cykoria jest najsmaczniejsza w okresie od listopada do marca. Jest warzywem cennym dla naszego organizmu, ale mało popularnym. Czyż boimy się "czarnej magii", do której była kiedyś wykorzystywana i mamy "cykora"?
Cykoria zawiera witaminy A i C, mangan, kwas foliowy i beta karoten.
Cykoria czerwona, którą dzisiaj przedstawiam jest krzyżówką cykorii i radicchio. W czasie obróbki termicznej liście tracą swoją czerwoną barwę.

Cykoria zapiekana w sosie orzechowym.

2 cykorie
150 ml mleka kokosowego
1 płaska łyżeczka green curry paste (zielona pasta curry)
1 cebulka
50 g orzeszków ziemnych
50 g startego (pokrojonego) żółtego sera
2  łyżki oliwy

Z cykorii ściąć stopkę i wyciąć głąb. Przekroić wzdłuż na połowy. Blanszować 3 min.
Odcedzić z wody i ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos.
Orzeszki posiekać lub zemleć, jeżeli nie lubimy chrupać.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Na łyżce oliwy przesmażyć cebulę i orzeszki. Wlać mleczko kokosowe ,dodać green curry i gotować parę minut.
Cykorie polać sosem, posypać serem i zapiec, aż ser się rozpuści.

Taką cykorię możemy traktować jako samodzielne danie, ale wyśmienicie smakuje z kurczakiem soute.