.

czwartek, 25 października 2012

Światowej kariery chińskiego agrestu c.d.


100g kiwi zawiera :

0 g cholesterolu, czyli go nie zawiera
2,1 g błonnika
60-70 mg witaminy C
290 mg potasu
15 mg magnezu
32 mg fosforu
czyli powiedzenie  "na zdrowie", przy piciu Irish Coctailu z musem z kiwi, jest słuszne!
Dzisiaj proponuję coś dla abstynentów ,no prawie.

Mus z kiwi.

2 owoce kiwi
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. wody
1/4 szkl białego wytrawnego wina
1 surowe białko
Obrane owoce zmiksować.
Z cukru i wody ugotować syrop (3-5 minut bez przykrycia ) i ostudzić.
Połączyć syrop ze zmiksowanymi kiwi i winem. Dodać białko i ubijać szybko, energicznie mus widelcem.
Gdy pojawią się pęcherzyki (pianka) wstawić do zamrażalnika.
Kiedy mus zacznie się ścinać przy ściankach naczynia, wyjąć i jeszcze raz ubić.
Wstawić ponownie do zamrażalnika, ale pilnować, aby nie zamroził się na lód.
Podajemy w pucharkach z plasterkiem kiwi i wisienką.
Dobrym dodatkiem jest bita śmietana.

4 komentarze:

  1. Z kiwi to musi być pyszny...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiedziałam, że mój ulubiony owoc to chiński agrest, ale jak widać człowiek się uczy całe życie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednym słowem "mus z kiwi mnie zadziwi". Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń