.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Saltimbocca -- przepis na dwie lewe ręce.



To brzmiące wytwornie danie ,jest do wykonania w prawie ekspresowym tempie, nawet dla tych, którzy mówią, że nie umieją gotować. To pyszne połączenie cielęciny, szynki i szałwii jest specjalnością kuchni rzymskiej. W języku włoskim ,salta in bocca, oznacza-skacze do ust. Finezja i bogactwo aromatu sprawia, że potrawa jest wyśmienita. Zapraszam do dzieła!

4 plastry sznycli cielęcych
4 plasterki szynki wędzonej, najlepiej parmeńskiej
4 liście świeżej szałwii lub 1łyżeczka suszonej
ćwiartka cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
50g masła klarowanego
sól, pieprz

Mięso lekko rozbić i skropić sokiem z cytryny, by mięso zachowało po usmażeniu apetyczny, jasny kolor. Posypać solą i pieprzem.
Na każdy sznycel położyć plaster szynki i liść szałwii, spiąć wykałaczką, aby składniki trzymały się razem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać dobrze masło i smażyć na niezbyt dużym ogniu po obu stronach, do lekkiego zrumienienia.
Ułożyć saltimbocca szałwią do góry i wlać wino, dusić 2-3 minuty i podawać. Możemy posypać startym parmezanem.

Saltimbocca możemy podać tylko z bagietką i kieliszkiem wina. Jeżeli ma to być główny posiłek ,to saltimbocca przygotowujemy w trakcie gotowania ziemniaków czy makaronu ,bo więcej czasu nam to nie zajmie.
Namawiam do przyrządzania tego dania ,które cieszy swoją prostotą i zachwyca wyrafinowanym smakiem.
Jeżeli zastąpimy cielęcinę poczciwym kurczakiem, to wielkiej profanacji nie uczynimy, bo walory smakowe będą równie atrakcyjne.

5 komentarzy:

  1. Witam,
    mam małe doświadczenie z cielęciną, a od kilku lat zabieram się do zrobienia saltimbocca. W zaprzyjaźnionym sklepiku z mięsem nie bardzo potrafią mi pomóc, kiedy pytam o sznycle cielęce. Którą część mięsa się używa? Gdzieś kiedyś usłyszałam, że "górkę cielęcą", ale w sklepiku rozłożyli ręce, a tylko tam raz w tygodniu pojawia się cielęcina. Będę wdzięczna za wskazówki co do rodzaju mięsa i sposobu jego pokrojenia (wzdłuż włókien, czy w poprzek?). Pozdrawiam. P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso na sznycle ( i nie tylko ), zawsze należy kroić prostopadle do włókien mięsnych.
      Sznycle należy krótko smażyć na patelni, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Będą delikatne i aromatyczne. Osobiście robię sznycle z udźca. Pozdrawiam Christopher.

      Usuń
    2. Witam, bardzo dziękuję za wskazówki. Wysiałam szałwię do skrzynki na balkonie, będzie pretekst do zrobienia saltimbocca ;) Pozdrawiam. P.

      Usuń
  2. Aja ja, jakie to musi być pyszne! I jak pięknie wygląda, tak światowo...

    OdpowiedzUsuń
  3. Saltimbocca sa swietne i dzieki temu daniu mozna sie przekonac do szalwii.

    OdpowiedzUsuń