.

wtorek, 28 lutego 2012

Pstrąg w szynce parmeńskiej z szalotkami i pomidorami.



250g pstrąga, filet bez skóry lub miętus
50g łososia świeżego, białego
1żółtko
50 g szynki parmeńskiej
50 ml białego wina
100 ml bulionu
100 ml śmietany kremówki
50g masła
1 pomidor
1 szalotka
natka pietruszki
tymianek świeży
sól, pieprz

Filet pstrąga dzielimy na 2 części, marynujemy w soku z cytryny z tymiankiem, solą i pieprzem.
Łososia siekamy i mieszamy z posiekaną pietruszką i łyżką masła, skrapiamy cytryną.
Pstrąga obsmażamy z jednej strony, składamy na pół i obsmażamy powstałe strony.
Cieniutkie plastry szynki parmeńskiej smarujemy farszem z łososia, kładziemy pstrąga i zawijamy w szynkę.
Smażymy chwilę na klarowanym maśle z dodatkiem tymianku, na wolnym ogniu.
Przekładamy do średnio nagrzanego pieca.
Przygotowujemy sos.
Do bulionu wlewamy śmietankę, podbijamy masłem i żółtkiem. Doprawiamy solą ,pieprzem i świeżym tymiankiem. Sos powinien się zagęścić.
Plastry szalotki poddusić w winie z dodatkiem bulionu, soli, pieprzu i natki pietruszki.
Podsmażyć lekko plastry pomidora.
Niespodziankę rybną podajemy w towarzystwie plastrów pomidora z szalotką. Wokół wylewamy sos.
Delektując się tym bardzo urozmaiconym daniem ,ale dobrze skomponowanym smakowo, nie bardzo wiemy czy jemy już pstrąga ,czy może jeszcze łososia.

5 komentarzy:

  1. Krzysztofie - pstrąga w szynce szykuję od dawna - głównie w sosie balsamicznym - ale ten kusi - jest o wiele bardziej przemyślany, dobrze skomponowane smaki i tekstury. Podoba mi się :) Planuję zrobić go dla mojego Teścia - wielbiciela ryb-na urodziny. Myślę że będzie zachwycony:) Dziękuję za inspirację:) i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że ten przepis podoba się Tobie,no i oczywiście również dlatego,że przygotujesz go na urodziny teścia.Na swoim blogu masz wspaniałe przepisy i na pewno Twój teść jest zawsze zadowolony z Twojej kuchni.Pozdrawiam Krzysztof

      Usuń
    2. Najbardziej zadowolony jest moje K. - to dla niego się staram i nawet czasem robię tradycyjnego schabowego z ziemniakami:). U ciebie często znajduję inspirację i wiedzę której ciągle poszukuję. Nie będzie tajemnicą jeśli napiszę że to właśnie Twój blog należy do moich ulubionych.:)

      Usuń
  2. uwielbiam pstrąga :) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie bardzo wyrafinowane składnikowo i smakowo.Mimo wielu czynności, wbrew pozorom,danie wydaje mi się do wykonania dla przeciętnej gospodyni i to w dosyć krótkim czasie.Bardzo mi się spodobało i przepis wykorzystam.Hanna

    OdpowiedzUsuń