.

piątek, 2 grudnia 2011

Sernik bez sera


Przepyszny sernik z jogurtu bałkańskiego odkryłem na blogu  P. Grażyny - " Na słodko i wytrawnie " i od tego czasu często gości na moim stole.

10 dag masła
3 paczki herbatników
5 jaj
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
800 g jogurtu bałkańskiego
2 budynie po 40g
0,5 szkl. oleju

Masło roztopić, dodać pokruszone herbatniki, zmiksować blenderem, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurty, budynie, olej i lekko zmiksować, delikatnie, krótko.
Ubić białka ,dodać do masy jogurtowej , delikatnie wymieszać i całość wylać do tortownicy.
Piec w temp.160-170 stop.,80min.Na dole piekarnika ustawić blachę z gorącą wodą.
Po upieczeniu pozostawić sernik w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik bardzo wyrasta, potem trochę opada ,ale nie wpada, jest równy.
Po ostudzeniu można polać czekoladową polewą.
   Polewa.
3łyżki masła rozpuścić
dodać 3 łyżki kakao
          3 łyżki mleka
          1 szklankę cukru pudru.
Wszystko wymieszać i polać sernik.