.

wtorek, 6 września 2011

Gołąbki z kapusty pekińskiej z pesto verde.

Gołąbki wegetariańskie.

Prezentuję potrawę szybką a zarazem pożywną .Jeżeli ktoś nie może obejść się bez mięsa, może do farszu dodać trochę mielonego .

Kapusta pekińska
1 puszka białej fasoli
1 cebula
100g startego sera
200 ml bulionu
3 łyżki masła sklarowanego lub oleju
2 pomidory
2 łyżki pietruszki
sól, pieprz
pesto verde  (pesto zielone)
bazylia świeża

Liście kapusty blanszować, tak, aby były elastyczne. Odcedzić i osuszyć.
Fasolę odcedzić i przelać wodą, dodać starty ser i pietruszkę oraz pieprz.
Na liście nałożyć farsz fasolowy i zwinąć gołąbki.
Cebulę i resztki kapusty pokroić i przesmażyć na maśle. Dołożyć gołąbki, podlać bulionem , dusić pod przykryciem 5min.
Dodać pokrojone w cząstki obrane pomidory i dusić jeszcze 5 min. Dodać sól i pieprz.
Wyłożyć na półmisek i każdy gołąbek posmarować grubo pesto verde. Obłożyć uduszoną kapustą z pomidorami.
Ja jeszcze dodatkowo podaję w sosjerce pesto. Można jeść z ziemniakami z wody, ale  uważam ,że to danie samo w sobie jest bardzo sycące.