.

wtorek, 30 sierpnia 2011

Paprykowa tarta.

200g ciasta francuskiego
2 papryki zielone
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka octu winnego
100 ml śmietany kremówki
2 jajka
sól, pieprz

Formę do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć.Wstawić na 1/2 godziny do lodówki.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Dodać ocet i śmietanę, zagotować i ostudzić.
Wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Sos wylać na ciasto, ułożyć dekoracyjnie papryki, brzegi ciasta posmarować białkiem.
Piec w temp.200-220stop. około 30min.

Tarta jest pożywna, może stanowić samodzielne danie-alternatywa dla pizzy. Możemy wzbogacić serem ,szynką i pieczarkami.
Pokrojona na małe trójkąty wspaniale zastępuje tradycyjne paszteciki.