.

sobota, 23 lipca 2011

Expresowe fondue.



Fondue ( wym. fondi) – jest to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Jest bardzo popularna we Francji i Holandii. Jada się ją w gronie przyjaciół, bezpośrednio z garnka z gorącym serem, zanurzając w nim pieczywo nabite na widelec. Moja wersja, podpatrzona w jednym z programów telewizyjnych, jest równie smaczna, a przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu.
Ser camembert w drewnianym pudełeczku, wyjąć z papierowego opakowania i włożyć  z powrotem do pudełka. Widelcem nakłuć cały ser i polać  białym winem. Posypać  świeżym tymiankiem, nakryć wieczkiem. Całość owinąć folią aluminiową, błyszczącą stroną do sera i wstawić do piekarnika 200oC na 12 – 15 minut. Po tym czasie ser położyć na talerzu i maczać pokrojoną bagietkę, popijając białym wytrawnym winem.