.

niedziela, 17 lipca 2011

Comber sarni z wiśniami.


Składniki:
1,5 kg comber  sarni bez kości grzbietowej
½ kg wiśni świeżych lub mrożonych
½ kg świeżych brzoskwiń
50ml wiśniówki
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki  smalcu

Bejca do marynowania:
Zioła: jałowiec, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
          0,25l wina czerw. wytrawnego
          0,1l octu winnego
          0,25l wody
          cebula krążki
         sól, pieprz

Składniki  bejcy zagotować (nie gotować) i ostudzić.
Mięso marynować 2-4 doby w zależności od wieku ofiary.
Mięso wyjąć, oczyścić  i natrzeć poniższą przyprawą myśliwska.
Przyprawa myśliwska: utrzeć w moździerzu zioła— jałowiec, rozmaryn, pieprz, ziele ang. liść laurowy.
Mięso opiec  na smalcu. Podlewać wodą i przecedzoną bejcą. Piec około 3 godz. na bardzo małym   ogniu .Wydrylowane wiśnie, cukier i wiśniówkę wymieszać i dodać pod koniec pieczenia do mięsa.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
Część wiśni wykorzystać do wypełnienia  brzoskwiń. Świeże brzoskwinie nadają daniu „rześkości”.