.

środa, 13 lipca 2011

Zupa meksykańska - expres.



Składniki:
25 dag piersi z kurczaka
1 papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 cebula
500ml bulionu mięsnego
pieprz cayenne
sól, pieprz czarny mielony
zioła do posypania
3 łyżki oliwy

Na patelni przesmażyć piórka cebuli, nie rumienić.
Dodać mięso i paprykę pokrojone w paski .Smażyć chwilę, wlać koncentrat i pomidory z puszki. Zagotować. Dorzucić dobrze odsączoną fasolę i kukurydzę.
Wlać bulion, doprawić  pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym.
Gotować na małym ogniu 15 min. Posypać ziołami np. tymiankiem, pietruszką.

Wersja dla wegetarian bez mięsa, też bardzo smaczna, z bagietką lub bez.

przygotowanie10min, gotowanie20min,składniki na 5porcji.