.

czwartek, 7 lipca 2011

Bitki z polędwicy wołowej w sosie malinowo-miętowym.



Składniki dla 2 osób.
400g polędwicy wołowej
150g malin
1 gałązka mięty
1 łyżka brandy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło i olej do smażenia

1 mała cukinia
50g ryżu
1 kostka bulionowa

Mięso pokroić na 4 cienkie plastry,(wykorzystać przednią lub tylną część warkocza polędwicy )doprawić solą i pieprzem.
Usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, 2min z każdej strony.
Patelnię po smażeniu zdeglasować, wlać trochę bulionu, brandy wsypać maliny(odłożyć kilka do dekoracji) i listki mięty.
Gotować 3 min, przecedzić, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeżeli nie uda się nam zredukować sosu do pożądanej gęstości, można lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie gotować ryż w bulionie (kostka).
Po 10 min gotowania dołożyć 5centymetrowe wydrążone, słupki cukinii.

Na talerzu ułożyć słupki cukinii z ryżem, bitki i polać sosem malinowo-miętowym. Świeże maliny dodają potrawie smakowitości.

Na straganach pojawiły się smaczne, aromatyczne maliny. Starajmy się wykorzystać ich walory na różne sposoby. Oczywiście prym wodzą na pewno te z bitą śmietaną!