.

środa, 1 czerwca 2011

Owocowy aperitif dla dorosłych.

30 dag truskawek dojrzałych
30 dag malin
30 dag żurawin
0,4 l wódki
3łyżki cukru
0,5 szklanki wody

Oczyszczone owoce zasypać cukrem i pozostawić, aby puściły sok.
Żurawiny rozgnieść ,zalać wodą przegotowaną .
Wszystkie owoce przecedzić .
Do karafki wlać wódkę, soki z owoców i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na kilka dni.



Mus z truskawek z bitą śmietaną.



1/2 kg truskawek
200ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru
 


listki mięty
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.

Mus z truskawek i kiwi z bitą śmietaną.



1/2 kg truskawek
200ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru
listki mięty
Kiwi

 
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków. Dodać kilka plasterków kiwi. Kiwi nasz mus truskawkowy  ożywi.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.

Orzeżwiający coctail.


30dag truskawek
1 szklanka jogurtu ,naturalny lub truskawkowy
80 gr. lody truskawkowe ( 2 gałki )
cukier wg smaku
Listki mięty



Oczyszczone truskawki i resztę składników zmiksować.
Przelać do szklanek i podawać z miętą.



Odkurzony przepis:

Truskawki z balsamico z pieprzem.


3 pomarańcze
50 dkg truskawki
40 ml. likier pomarańczowy
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczka pieprzu grubo mielonego

Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać na patelnię podgrzewać,  zredukować do połowy, dolać likier pomarańczowy.
 Bardzo dobry jest likier  Grand Marnier  który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy  z dodatkiem ziół.
Truskawki, umyte i osuszone, przekroić na połowę, posypać cukrem pudrem.
Na talerzyk wlać sok zmieszany z likierem. Ułożyć truskawki  i polać odrobiną octu balsamicznego, oczywiście aceto balsamico di Modena.
Na koniec oprószyć  grubo zmielonym pieprzem.