.

wtorek, 24 maja 2011

Ogród na talerzu - francuska sałatka z ziół.



Francja to kraina obfitości szczególnie wiosną i latem, kiedy słońce ogrzewa pola i łąki.Woń ziół wypełnia powietrze, stoki i łąki pokrywają się różnorodnym kwieciem.
Kwiaty to finezja kulinarna. Jadalnych kwiatów jest sporo, wymienię chociażby bratki, stokrotki, kwiatki szczypiorku lawendowego, podbiału ,baldachy czarnego bzu, jarzębiny czy lilaka Smak mają winny, słodki i kwaśny. Oprócz walorów czysto estetycznych, dekoracyjnych,  radujących nasze oczy ,są źródłem wielu witamin, minerałów ,mają właściwości lecznicze. Lecznicze właściwości ziół znane były już w starożytności. My  też możemy rozkoszować się ich różnorodnością i bogatym smakiem bez  dodatkowych przypraw.

 Ważna uwaga, kwiaty i zioła zbieramy w miejscach czystych ekologicznie, szczególnie z dala od ulic, autostrad itp. Można również kupić  u ogrodników specjalizujących się w uprawie kwiatów jadalnych i ziół.
Kwitnące talerze są piękne ,ale jeżeli nasze żołądki nie są do nich jeszcze przyzwyczajone, to wprowadzajmy umiarkowane ilości.

Składniki:
liście mniszka
bazylia
szczypiorek
pietruszka
koperek
liście kolendry
macierzanka
kwiaty :bratki, stokrotki , podbiał do posypania
kwiaty jarzębiny do smażenia
Sos winegret
Aceto balsamico di Modena
Sól
1 mała łyżeczka musztardy
Oliwa extra virgin
Baldachy czarnego bzu


Z 1 jajka ,3łyżek mąki i wody zrobić ciasto o konsystencji śmietany.
Zanurzyć w cieście kwiaty i usmażyć we fryturze - 30sek.
Jeżeli chcemy mieć kolorowe, to do ciasta dodajemy barwnik.

Na paterze(talerzu) układamy wg własnej fantazji zioła i kwiatki. Podajemy sos winegret.
Sałatkę możemy wzbogacić owocami. Na zdjęciu fileciki pomarańczy. Kolory baldachów z czarnego bzu przedstawiają barwy flagi francuskiej.