.

wtorek, 17 maja 2011

Fiołkowa sałatka z marynowanymi pomarańczami.



2 pomarańcze
1 główka sałaty cukrowej albo lodowej
100 ml.aceto balsamico di Modena
40 ml. likier pomarańczowy cointreau
Pestki uprażonej dyni
Miniaturowe bratki
Oliwa extra virgin
Zielony pieprz z zalewy
Oliwki faszerowane papryczkami
Sól

Sałatka fiołkowa w wersji hard


Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Marynować w aceto  balsamico di Modena wymieszanym z likierem Cointreau przez około 1 godzinę.
Na paterze ułożyć sałatę, wyjęte z octu plastry pomarańczy , posypać bratkami i ziarnami uprażonej dyni.
Polać sosem:  balsamico z marynaty do którego dodać oliwę extra virgin  i sól. Sałatkę serwować schłodzoną.

Wersja hard: dodatkowo posypać zielonym pieprzem z zalewy  i oliwkami.

PS. Sałatkę nazwałem fiołkowa, powinno być bratkowa. W końcu fiołki są też kwiatami jadalnymi. Podając sałatkę dzieciom nie dodajemy do marynaty likieru. Marynujemy w samym balsamico.

Sałatka ‘’ gyros” z kurczakiem.



Składniki  na 4 osoby:

4 małe piersi z kurczaka
2 duże poru białe części
1 słoik czerwonej papryki konserwowej
1 słoik ogórki konserwowe
1 mała puszka kukurydzy
1 mała główka kapusty pekińskiej
Ketchup Hermans
Majonez Heinza
Przyprawa gyros

Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Posypać obficie przyprawą do grosa. Odstawić na 1 godzinę, a następnie usmażyć na patelni.
Usmażonego kurczaka rozłożyć na półmisku i posypać równo pokrojonym w pół plasterki porem, tylko białe części pora.
Całą powierzchnię pokryć ketchupem.
Następnie pokroić w kostkę paprykę i ogórki. Dodać kukurydzę. Całość  wymieszać , rozłożyć i pokryć warstwą majonezu.
Ostatnia warstwa, to cienko pokrojona kapusta pekińska. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Do sałatki tost czosnkowy. Smacznego.