.

niedziela, 15 maja 2011

Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sosem.



 Składniki:

1 duży różowy pstrąg
4 plasterki cytryny
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 dkg  masła
Przyprawa do ryb

Sos:
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżki chrzanu
2 łyżki majonezu
1 kwaśne jabłko
Cukier, sól, pieprz.

Pstrąga filetować, umyć, osuszyć. Płaty  pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku cytryny, pozostałe 4 posypać pietruszką. Na filety z pietruszką, położyć  te z cytryną. Folię aluminiową natłuścić masłem. Pozostałe masło położyć na każdym pstrągu. Pstrągi zawinąć w folię  i piec w piekarniku około 20 minut.
 W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.
Jabłko  razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi  składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .







PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć  i dopiero pokroić w plasterki.
Pstrąg wyjęty z folii
Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego pstrąga.