.

sobota, 14 maja 2011

Szparagi a'la Pompadour.

”Żyjmy hucznie i wesoło, a po nas choćby potop”

Szparagi a'la Pompadour
1 wiązka  szparagów
8 plastrów szynki konserwowej
2 łyżki obranych ,posiekanych migdałów
3 białka
½  łyżki soku z cytryny
sól ,cukier.

Szparagi obrać, odciąć twarde końce, jeżeli są i wkładać do zimnej wody ,aby nie ciemniały.
Ugotować we wrzącej wodzie z odrobiną cukru.
Osączone szparagi owinąć szynką  i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem.
Białka ubić ,dodać  sok cytrynowy i migdały . Nałożyć na szparagi.
Zapiec w gorącym piekarniku.

Markiza de Pompadour, metresa francuskiego króla ludwika XV, była organizatorką wielkich balów na dworze królewskim. Popierała artystów, pisarzy, uczonych. Do niej należy znane powiedzenie ”Żyjmy hucznie i wesoło, a po nas choćby potop”. Z nią również wiążą się nazwy wielu potraw.