.

środa, 11 maja 2011

Kopytka z sosem mięsno – warzywnym

Kopytka z sosem mięsno - warzywnym

Kopytka:
0,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 żółtko
sól

Ziemniaki obrać ze skórki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepsze są z poprzedniego dnia.
Postawić na gazie duży garnek z wodą, będzie potrzebna do gotowania kopytek. Po zagotowaniu, wodę posolić.
Ziemniaki  przecisnąć przez praskę, albo zmielić maszynką. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać  żółtko i po trochu przesianą przez sito mąkę, posolić i wyrabiać szybko dłońmi. Zagniatać do czasu połączenia się składników.
 Ciasto podzielić na 3 części i po kolei utoczyć wałeczki, które  lekko spłaszczyć nożem i kroić skośnie kopytka.
Kopytka gotować   2 – 3 minuty od wypłynięcia.
 Te których jest za dużo na jeden raz, zahartować zimną wodą , wstawić do lodówki. Będą doskonałe do obsmażenia na patelni następnego dnia.


Sos mięsno-warzywny:

1 pierś z kurczaka lub mięso mielone
1 czerwona papryka
2 średnie cebule
20dag pieczarek
1 puszka pomidorów
1 kostka bulionowa
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
zioła: bazylia, tymianek

Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę.
Mięso przesmażyć, dodać cebulę ,posiekany czosnek, pieczarki i paprykę. Przesmażyć mieszając.
Dodać pomidory i kostkę bulionową, dusić około 10min, mieszać.
Doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekane zioła.