.

wtorek, 26 kwietnia 2011

Lody pod pierzynką z piekarnika.

....a na deser były lody.

1 cały świeży ananas
30 ml. koniak
½ litra lody śmietankowe albo waniliowe
3 białka kurze
15 dkg cukier puder

Ananasa przekroić wzdłuż na połowę wraz z koroną ( liśćmi ). Wyciąć miąższ
 Są specjalne noże z wygiętym końcem. Jak nie mamy, to wycinamy małym nożykiem.
Zdrewniały środek wyrzucić, resztę ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z koniakiem.
 Kostki nałożyć do wydrążonego ananasa i uzupełnić do górnej krawędzi lodami. Napełnione ananasy wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 220 oC.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ananasy wyjąć z zamrażalnika, przykryć dokładnie ubitym białkiem, posypać odrobiną cukru pudru i wstawić położone na blaszce ananasy do nagrzanego do 220 oC piekarnika.

Zapiekać około 7 minut, do czasu zarumienienia się bezy.
 Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.