.

poniedziałek, 28 marca 2011

Lody smażone w chmurze z bitej śmietany.


2 gałki lodów waniliowych
2 jajka
10 dkg posiekane migdały
10 dkg wiórki kokosowe
2 plasterki ananasa
100 ml śmietana kremówka 36%
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cukru waniliowego
50 ml. polewa czekoladowa


Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do białek wmieszać delikatnie żółtka.
 Posiekane  migdały wymieszać z wiórkami kokosowymi. Gałki lodów obtoczyć w migdałach i wiórkach, które należy dobrze docisnąć do lodów, a następnie zanurzyć w białku i jeszcze raz panierować  w migdałach i wiórkach kokosowych. Dobrze ugnieść dłońmi i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
 W tym czasie ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym.

Frytkownicę nagrzać na max i smażyć lody około 3 minuty, tak by nabrały złocistego koloru. Olej we frytkownicy musi być czysty, ponieważ lody nie mogą przejść innymi smakami.

Talerz udekorować chmurką bitej śmietany. Położyć plasterki ananasa i na każdy gałkę gorących lodów.

Całość polać fantazyjnie polewą czekoladową. Można przy deserze na talerzu położyć 2 kostki brązowego cukru namoczone w spirytusie i podać płonące. Należy zachować ostrożność. Uwaga dla dorosłych.