.

piątek, 4 marca 2011

Paszteciki.



Paszteciki to drobne wyroby z wytrawnych ciast wypełnione nadzieniem mięsnym, warzywnym rybnym, grzybowym, serowym itp.
Paszteciki możemy przygotować z ciast pieczonych, drożdżowych, kruchych, półkruchych, francuskich, ptysiowych ,jak też smażonych np. naleśnikowego czy drożdżowego. Pasztecikom możemy nadać dowolny kształt. Podajemy jako dodatek do zup czystych, przystawki i przekąski.

Dzisiaj prezentuję ciasto drożdżowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

2 szklanki mąki
½   kostki np.Kasi
2 dag drożdży
½  szklanki śmietany 18% kwaśnej
sól

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i połączyć z mąką. Posolić, szybko wyrobić. Ciasto wywałkować na grubość 1/2-1cm i pokroić w długie pasy o szerokości 10cm.Przygotowane nadzienie nałożyć wzdłuż pasów, zwinąć, lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem i pokroić na kawałki o długości 5cm.
Piec w temperaturze 220 stop. około 5min.

Nadzienie mięsne.

Upieczone lub ugotowane mięso zemleć, dodać namoczoną bułkę(lub pół w zależności od ilości mięsa) i posiekaną przesmażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie z kiszonej kapusty.

Ugotować kapustę i suszone grzyby. Posiekać. Połączyć z posiekaną ,przesmażoną cebulką. Doprawić do smaku.

Ekspresowe nadzienie to parówka owinięta serem

Uwaga!
Jeżeli do ciasta dodamy łyżeczkę cukru, ciasto pokroimy na kwadraty i na każdym położymy ósemkę jabłka a przeciwległe rogi zlepimy  to upieczemy bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka.