.

piątek, 18 lutego 2011

Kurczak w migdałach.



Składniki:

2 udka
½ cebuli posiekanej
1ząbek czosnku posiekany
1/2 szklanki śmietany kwaśnej  
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 szklanka bulionu
przyprawy: mała łyżeczka curry, trochę chilli, ostrej i łagodnej papryki, mielona kolendra, sól, pieprz
migdałowe słupki lub płatki uprażone
olej do smażenia.

Wykonanie:

Udka natrzeć wszystkimi przyprawami i odczekać trochę aby nimi przeszły.
Dotyczy to każdego mięsa.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i czosnek, a po chwili udka. Obsmażyć dobrze i dodać bulion. Dusić 20min.
Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić do miękkości.
W międzyczasie uprażyć migdały na suchej patelni.
Gotowego kurczaka posypać migdałami.