.

piątek, 4 lutego 2011

Bruschetta.

Bruschetta (czyt. brus ketta) to znakomita włoska przystawka. Bardzo prosta ,szybka i właściwie uniwersalna. Może stanowić przystawkę, śniadanie, kolację a nawet lunch.
Podstawa to grillowany chleb ,najlepiej ciabatta z oliwą z oliwek.

Sekret dobrej bruschetty to oliwa najwyższej jakości, dobre dojrzałe, aromatyczne pomidory i bazylia.

My możemy puścić wodze fantazji oraz kubkom smakowym i skomponować własną, oryginalną bruschettę  ze składników ,które akurat posiadamy.

Przygotowanie:

Chlebek ciabatta  ( opcja ew.bagietka)  kroimy ukośnie. Każdy kawałek z obu stron, smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowansalskimi.

Układamy na blasze.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stop. na 5min,tak ,aby się zrumieniły. Możemy takie tosty przygotować na patelni, będzie szybciej.

Chrupiące tosty natrzeć czosnkiem(albo nie) i nałożyć np.:

1.Pomidory pokrojone w małą kostkę z rukolą, oliwka, sól, pieprz.

2.Pomidory z mozzarellą, oliwka sól, pieprz, bazylia.

3Awokado utarte z cytryną (albo pokrojone w kostkę), sol, pieprz.

Do bruschetty, tostów bardzo pasuje hummus , o którym napiszę w następnym odcinku.