.

niedziela, 30 stycznia 2011

Roladki z pstrąga.





Danie proste, szybkie, a ciekawa kompozycja  z jajkiem i pietruszką smakuje wybornie.

Pstrągów generalnie nie należy zbyt długo smażyć czy zapiekać, aby nie straciły swoich walorów smakowych.

Pstrąg to ryba delikatna i prawie beztłuszczowa.





1  pstrąg
1 jajko ugotowane
1 łyżka pietruszki lub mieszanych ziół
1 łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz

Umyte, osuszone filety skropić cytryną i pozostawić na chwilę.
Jajko posiekać i zmieszać z pietruszką ,masłem, solą i pieprzem do smaku.
Na filety nałożyć masę jajeczną i zwinąć. Spiąć wykałaczką ,aby się nie rozwijały.
Na wierzchu położyć kawałek masła.
Piec w temp.180stop.10-12 min,zależy to od grubości ryby.





Potrawa może być serwowana jako danie obiadowe i jako elegancka przystawka.
Kieliszek białego wina nie zaszkodzi.