.

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Naleśnikowe enchiladas.

Tradycyjnym meksykańskim daniem jest enchilada. Nazwa pochodzi od czasownika enchilar znaczącego – dodać paprykę chili.

Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, często też ziemniakami z twarogiem.
Jako dodatek do dania podaje się : grillowany ser, peperoni  lub inne ostre papryczki do zagryzania, sałatę, oliwki.
Nowy rekord Guinessa na największą enchiladę na świecie został ustanowiony w Mexico city. Mieszkańcy Iztapalapa (jedna z szesnastu dzielnic miasta Meksyk) przygotowali 70-metrową, ważącą prawie pół tony enchiladę.
Olbrzymia mieszanka składała się z kukurydzianej tortilli, białych cebul, papryczek serrano, zielonych pomidorów, avocado, sera, śmietany i morza sosu pośród wszystkich tych składników.

Tortilla (czytaj tortija) towarzyszy prawie każdemu posiłkowi w Meksyku. Są przyrządzane na wiele sposobów.

Enchiladas lub empanadas to tortille nafaszerowane, zwinięte i upieczone.

Tacos- tortille usmażone.

Quesadillas- tortille zgrillowane.


Gotowe tortille są w sklepach , dzisiaj proponuję zastąpić je naleśnikami.

Wersja 1 z kurczakiem.
 
kawałki kurczaka lub indyka
pokrojona w kosteczkę papryka i cebula
marchew starta na wiórki
pomidory z puszki w kawałkach lub dobry keczup
0,5 szkl. śmietany kwaśnej 
1 łyżka chili w proszku
czosnek , oregano, pietruszka
żółty ser, starty 
olej do smażenia
gotowy sos do enchilades czy tacos , ale możemy podać ze śmietaną lub keczupem.

Kawałki mięsa podsmażyć na oleju, dodać paprykę, marchewkę i cebulę -3 min smażyć.
Dodać śmietanę, pomidory i wszystkie przyprawy do smaku. 
Gotowe nadzienie nałożyć na naleśniki, zwinąć, posypać serem i zapiekać do stopienia sera.



Wersja 2 z grzybami i ryżem.

Ugotowany ryż
grzyby leśne lub pieczarki
boczek
cebula -kosteczka
czosnek, sól, pieprz
zielona pietruszka
ser żółty 
gotowy sos do enchiladas.

Na patelni podsmażyć grzyby, boczek i cebulę. Dodać wszystkie przyprawy. Połączyć z ryżem.
Na środku naleśników ułożyć nadzienie, zwinąć, polać sosem i posypać serem.
Zapiekać aż ser się rozpuści.