.

środa, 30 listopada 2011

Tymbaliki z kurczaka.



Kurczaka umyć, podzielić na części. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać oczyszczone i umyte warzywa ( włoszczyznę), osolić i gotować na małym ogniu około 1 godzinę. Ugotowanego kurczaka ostudzić w wywarze ( rosole). Wyjąć, usunąć kości i skórę. Pokroić w kostkę. Z rosołu częściowo zdjąć powstały podczas gotowania tłuszcz. Rosół podgrzać, dodać 2 ubite białka i cały czas podgrzewając i mieszając trzepaczką ,sklarować.Po zagotowaniu, przecedzić przez sito wyłożone gazą. Jeszcze raz podgrzać i dodać namoczoną w wodzie żelatynę, ale już nie gotować. Przepis na ilości żelatyny potrzebny na 1 litr galarety znajduje się na opakowaniu żelatyny. W zależności od producenta jest różny.
Do kubeczków nalać cienką warstwę galaretki. Poczekać aż zastygnie i ułożyć warstwę zielonego groszku. Ja używam zblanszowanego mrożonego groszku. Jego kolor jest naprawdę zielony. Ten z puszki jest mdły. Następnie ułożyć pokrojonego w kostkę kurczaka i zalać całość tężejącą galaretą.
Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz