.

poniedziałek, 9 maja 2011

Zapiekany ziemniak.




Zapiekane ziemniaki


2 duże ziemniaki
1 opakowanie twarożku wiejskiego granulowanego
6 suszonych pomidorów włoskich
8 dkg żółty ser o zawartości 45% tłuszczu
Szczypiorek
Sól i pieprz






Zapiekane ziemniaki



Folię aluminiową,  stronę błyszczącą posmarować oliwą i owinąć ziemniaki. Piec w piekarniku około 40 minut. Wyjąć upieczone, ściąć wierzch i małą łyżeczką wydrążyć, pozostawiając  0,5 cm. ścianki.
Wydrążone ziemniaki pokroić w kostkę, dodać pokrojone suszone pomidory z zalewy. Ziemniaki i pomidory wymieszać z twarogiem. Można dodać trochę pokrojonego szczypiorku. Posolić  i oprószyć pieprzem. Napełnić masą ziemniaki, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku około 15 minut.

1 komentarz:

  1. Podobnie jadają ziemniaki Rosjanie - z różnymi dodatkami. Nawet mają swoją odmianę fast-food'ów, gdzie główną rolę gra pieczony ziemniak + różne dodatki. Dla mnie bomba!!

    OdpowiedzUsuń