.

środa, 25 maja 2011

Gruszka francusko – bawarska.


Zainspirował mnie klasyczny francuski deser ,poires belle Helene, na który składają się gruszki gotowane w syropie. Ponieważ należymy do Unii Europejskiej, pomyślałem, że dodam bawarski boczek i będzie "deser jednoczący" narody Europy. Mój mały wkład w europejską przyjaźń.
1 gruszka
1 duży plaster boczku
5 dkg ser  pleśniowy
Sos sojowy kikkoman

Gruszkę obrać, przepołowić, lekko obgotować.
Wydrążyć małą łyżeczką środki gruszek i napełnić  serem pleśniowym typu blue.
Złożyć połówki i owinąć boczkiem. Żeby się trzymały razem spiąć wykałaczką.
Opiec w piekarniku z termoobiegiem w temp.200 stop., aż boczek się przypiecze.
Jako sos proponuję odrobinę  sosu  sojowego kikkoman

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz