.

środa, 1 grudnia 2010

Już niedługo Święty Mikołaj




Mikołajkowe buciki.

Upiecz sam(a) buciki na prezenty od Świętego Mikołaja.

Ciasto półkruche.
30 dag mąki
10dag cukru pudru
10 dag tłuszczu
1 jajo i 1 żółtko
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 
cukier waniliowy.

Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane jajka oraz resztę składników.
Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0,5 cm.

Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki.

Fason i wielkość wg zapotrzebowania.

Buciki posmarować białkiem(pędzelkiem).Po upieczenie będą ładnie błyszczały.
Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C  
na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.

Z tego ciasta możemy piec ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę.

Życzę wspaniałych wypieków i niechaj Wasze buty będą pełne prezentów od Świętego Mikołaja.