.

poniedziałek, 8 listopada 2010

Biały halibut na sałatach z dodatkiem sosu z białego wina.



Biały halibut – drapieżna ryba morska, występująca w północnej części Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Długość ryby osiąga 1,5 – 3,3 metra, a waga dochodzi do 200 kg.
Ceniona w rybołówstwie ze względu na smaczne mięso i wątrobę.

Młode liście botwinki, endywii, szpinaku i rukoli rozkładamy na talerzu, skrapiamy balsamico di Modena i oliwą z oliwek.
Halibuta solimy i lekko pieprzymy białym pieprzem, obtaczamy w mące, której nadmiar strzepujemy.

Smażymy na oleju z dodatkiem masła. Usmażoną rybę układamy na sałatach i polewamy sosem z białego wina.

Sos z białego wina:
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę w stosunku 1:1. Cały czas mieszamy dolewając białe wino i bulion rybny ( może być z kostki). Do śmietany dodajemy żółtka, roztrzepujemy, zmniejszamy płomień gazu i cały czas mieszając dolewamy do wina z bulionem. Redukujemy aż do zgęstnienia sosu. Sól  i biały pieprz do smaku. Uważać na sól , przeważnie bulion jest słony.

Ilość potrzebnych składników: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 200 ml. białego wina, 200 ml. bulionu rybnego, 3 żółtka, 100 ml. śmietany 36%, pieprz, sól.

Polonus


Kliknięcie w napis Polonus przenosi na stronę miesięcznika dla Polaków  w Anglii. Tam również można   pobrać cały magazyn i poczytać wiele ciekawych artykułów.